sudione
Witam serdecznie!
Długo czekałem, żeby napisać ten post.;) Oto moje propozycje zmian i ulepszeń GG Lite + wykryte błędy programu:

GG Lite:
- hasło na Archiwum
- bardziej wyraźne zakładki z osobą z która rozmawiamy [większy kontrast (inny kolor)]
- przycisk [Wyczyść], [Opcje] w oknie rozmowy
- przy wciśnięciu nowego przycisku [Wyczyść] nowa rozmowa z tym rozmówcą jest od momentu kliknięcia tego przycisku
- w standardzie odróżnianie rozmówcy od nadawcy wiadomości (pogrubiona czcionka rozmówcy + np. szare tło]
- ustawianie opisu to mordęga trzeba się naklikać 2-3 razy żeby ustawić opis [najlepszy byłby powrót do sposobu z GG 6.1.158]
- dodawanie kontaktów które do nas 1-wszy raz napisały + kto to jest???
- opcja [Sprawdz kontakt]
- powiadomienia w tray'u -> http://img340.imageshack.us/img340/9972/traykot.jpg
- formatowanie [zwijanie] opisu w oknie rozmowy osoby piszącej
- przy wciśnięciu Alt+Tab niestety ikonki GG Lite prezentują się słabo a raczej wcale bo nie zamiast nich jest ikonka zawieszonych programów lub wirusów.;)
- podświetlenie kontaktu powinno na dole przy ikonce słowika i słoneczka podawać chociaż numer GG a dobrze by było żeby był i tel oraz mail o ile wpisaliśmy go
- swój kontakt ZAWSZE na samej górze bez względu na status!
- po zalogowaniu jeżeli ktoś napisze zanim importuje kontakty z serwera nie jest automatycznie zamieniany z numeru na kontakt
-jeżeli nie włączałem GG Lite'a przez kilka dni i napisało do mnie sporo osob nie wiadomo kiedy dokładnie, ponieważ przy wypowiedziach widnieje tylko godzina wysłania wiadomości [GG Lite 0.3.8.1528]
- jeżeli chcemy coś wypunktować rozmówcy żeby było to czytelne w kolejnych wersach najlepsza opcją byłoby przeskakiwanie do kolejnej linijki kombinacją przycisków np. [Shift]+[Enter]
- nie da się zalogować do sieci GG [GG Lite 0.3.9.233]
- dodać wersję zzipowaną

STRONA WWW:
- przy "Download" dodać datę kiedy ostatnio była aktualizacja paczek "Stabilna" i "Testowa"
- FAQ - "Pierwsze uruchomienie i konfiguracja" wide -> http://wtwblog.jogger.pl/2009/09/28/wtw-podstawowa-konfiguracja/

FORUM:
- przed wysłaniem wiadomości dodać opcje do forum "Podgląd postu"
- dodać opcje subskrypcji wątku na mail'a
- brak edycji swojego profilu jak na zwykłym forum

POZDRAWIAM SERDECZNIE i gorąco liczę na dalszy rozwój programu.:)
[Ostatnio edytowany przez sudione, 2010-01-23 14:51]
2009-11-30 16:21
krystiankkk
Przy przełączaniu klawiszem Alt+Tab powinna być teraz widoczna ikona.
Przeskakiwanie do kolejnej linijki działa już od jakiegoś czasu po wciśnięciu Ctrl+Enter.

Przy linkach do programu jest już widoczna data.

Dodałem możliwość edycji swoich danych. Po zalogowaniu można edytować trochę informacji po ponownym kliknięciu na Logowanie

Na samym dole jest możliwość subskrypcji wątków/wiadomości forum. Nie wiem jeszcze czy działa to poprawnie ale można spróbować.
[Ostatnio edytowany przez krystiankkk, 2009-12-10 21:55]
2009-11-30 23:32
sudione
Niestety dalej nie mogę się zalogować do sieci GG!:cry: :confused:!?
Wpisuje numer i hasło i pojawia się kolejny raz okienko z logowaniem tylko tym razem puste.:(
P.S. Zainstalowałem GG Lite 0.3.9.337 - wersja testowa
2009-12-14 21:22
krystiankkk
Udało mi się jednak odtworzyć ten błąd, jest już poprawiona wersja.
[Ostatnio edytowany przez krystiankkk, 2009-12-14 22:49]
2009-12-14 21:39
sudione
Kolejny mały błędzik:
- gdy klikamy na koliberka [Status]>[Zmień status] i ustawiamy swój nowy opis "kropeczka" statusu nie przeskakuje na "Z opisem"
P.S. Bardzo proszę o napisane kilku słów na temat wprowadzonych i wprowadzanych w przyszłości zmian w najnowszych wersjach programu oraz krótkie omówienie, które błędy i niedociągnięcia napisane przeze mnie w 1-wszym poście będą poprawianie lub też nie.
POZDRAWIAM SERDECZNIE i liczę na dalszy rozwój programu.:)
2009-12-17 17:12
Osiołek
Błąd przy ustawianiu opisu: Jestem na niewidocznym, daje z opisem - póki co opisu brak - następnie wybieram opis z listy. Pojawia się opis. Odznaczam opcję "z opisem" i opis dalej jest. Pomaga dopiero zostawienie pustego pola w liście z opisami. Problem występuje również przy okazji wybrania opisu z listy. Nawet bez zaznaczania 'z opisem' opis i tak wyskakuje. Jakby co mogę zrobić obrazki. Myślę jednak, że to dosyć zrozumiale napisałem. Jednocześnie przypominam o dodaniu numeru w nawiasach obok nazwy użytkownika w archiwum. Sprawa poruszana w temacie o błędach i była mowa o zrobieniu tego ;-)

I na koniec najsmutniejsze. Od kilku wersji nie jest możliwe przeniesienie programu. Zainstalowałem program na Windows 7 i XP, następnie przeniosłem pliki konta i nie mogłem zalogować się na moje konto gg. Błędne hasło. Program przeniosłem w całości bez instalacji i również to samo. Niestety nie pamiętam od, której wersji się to spieprzyło. Od tamtej wersji jest ten problem, mimo że wcześniej nie występował. Na chwile obecną w tej kwestii nic więcej nie powiem ze względów braku dostępu do kompa o którym mowa.

Co do strony to miło by było po zalogowaniu zastąpić ikonkę "logowanie" na "zalogowany". Nigdy nie ma pewności czy jestem zalogowany czy wybiło ;-)
[Ostatnio edytowany przez Osiołek, 2009-12-17 23:32]
2009-12-17 23:29
krystiankkk
iconsudione:
Kolejny mały błędzik:
- gdy klikamy na koliberka [Status]>[Zmień status] i ustawiamy swój nowy opis "kropeczka" statusu nie przeskakuje na "Z opisem"

iconOsiołek:
Błąd przy ustawianiu opisu: Jestem na niewidocznym ...

Zmieniłem metodę zmiany opisu, powinna być ona teraz bardziej intuicyjna.
Data dla wiadomości z poprzedniego dnia też powinna się już wyświetlać.
Podgląd wysyłanej wiadomości na forum jest pod jedną z ikonek (obok zielonego znaku zapytania).

iconOsiołek:

I na koniec najsmutniejsze. Od kilku wersji nie jest możliwe przeniesienie programu. Zainstalowałem program na Windows 7 i XP, następnie przeniosłem pliki konta i nie mogłem zalogować się na moje konto gg. Błędne hasło. Program przeniosłem w całości bez instalacji i również to samo. Niestety nie pamiętam od, której wersji się to spieprzyło. Od tamtej wersji jest ten problem, mimo że wcześniej nie występował. Na chwile obecną w tej kwestii nic więcej nie powiem ze względów braku dostępu do kompa o którym mowa.

Przenosiłeś pliki między dwoma komputerami czy między dwoma systemami na tym samym komputerze?
Nie mogłeś się zalogować na konto GG czy do profilu GG Lite?
Pokazywał się komunikat o błędnym haśle czy nie dało się w ogóle przejść okienka z wyborem profilu?
[Ostatnio edytowany przez krystiankkk, 2009-12-20 13:41]
2009-12-20 13:32
other
Domyślam się, że wprowadzane zmiany są w wersji testowej? Mam jeszcze takie pytanie, można w jakikolwiek sposób wspomóc rozwój komunikatora nie będąc programistą? Jest to interesujący projekt i myślę że znaleźliby się ludzie chcący go rozwijać. Chyba że jest to projekt jednoosobowy i pomoc nie jest mile widziana ;)Bo co jak co, ale lekki dostosowany do polskich warunków komunikator by się bardzo przydał, jest to raczej nisza jeżeli chodzi o polski internet ;)
2009-12-20 21:40
sudione
Witam ponownie!:)
Mam 2 nowe pomysły:w00t::
- jeżeli uzbierało nam się opisów bardzo dużo dobrym pomysłem byłoby sortowanie opisów na odwrót, czyli ostatnie na samej górze, a nie na dole (trochę to męczące przewijać kilkadziesiąt opisów:mad: )
- na samym dole listy kontaktów mamy "koliberka" i "słoneczko" obok siebie (o ile używamy tylko samego GG), fajnie byłoby wykorzystać kliknięcie w słoneczko na zwijanie (znikanie) kontaktów "Niedostępnych" i "Niewidocznych" bez opisu. Byłoby to wybawienie przy dość długich listach kontaktów! Warto pomyśleć o żółtym dymku pomocniczym coś ala "Zwijanie kontaktów Niedostępnych" po najechaniu na "słoneczko" podobnego dymku po najechaniu "słoneczka" w tray'u w trakcie podglądania swojego opisu. Pomocne dla tych co przypadkowo sobie kliknęli i lista się bardzo szybko skurczyła.;)
P.S. Bardzo proszę o ustosunkowanie się o ile to jest możliwe, czy jest szansa w przyszłych wersjach na obsługę nowej kontrolki GG8 - zmiany mogą TYLKO dotyczyć obsługi nowych statusów, długich na 255 znaków opisów oraz nowych numerów powyżej 17mln.
Tak to wygląda u konkurencji:
Kadu -> http://linuxnews.pl/komunikator-kadu-0-6-5-4-rc1-ze-wsparciem-dla-gg8-jest-dostepny-do-testow/
Miranda -> http://paweldejko.blogspot.com/2009/07/miranda-z-obsuga-gg8.html
AQQ -> http://www.aqq.eu/component/content/article/1-aqq/991-aqq-205-palladium-build-50-pelna-obsluga-gadu-gadu-8.html
Konnekt -> http://www.komunikatory.org/news,4565,obsluga,protokolu,gg8,w,konnekcie.html
Tlen -> http://ekipa.tlen.pl/forum/index.php?showtopic=11139
POZDRAIWAM SERDECZNIE i liczę na dalszy dynamiczny rozwój programu.:)
2009-12-21 17:58
Osiołek
Co do zgłaszanego wcześniej problemu z logowaniem to problem już nie istnieje. Po prostu sam trochę to popsułem ;-) Mam natomiast zniekształcenia na Windows 7. Link -> http://img696.imageshack.us/i/ggite.png/ Niewidoczne do końca "po". Po najechaniu kursorem robi się jak na obrazku. Zjedzone również nagłówki, nie zaznaczone jakby co. Dodatkowo zjedzone do połowy "y", zarówno w "liscie kontaktów' jak i "oknie rozmowy" -> link -> http://img694.imageshack.us/i/gglite.png/. Zjedzone również "użytkownik" jak na linku -> http://img85.imageshack.us/i/gglite2.png/
[Ostatnio edytowany przez Osiołek, 2009-12-21 18:23]
2009-12-21 18:13
Osiołek
0.3.9.345 -> Błędów w wyglądzie ciąg dalszy. To co poprzednio + nieaktywny przycisk zmiany hasła i pozjadane litery -> http://img195.imageshack.us/i/85615455.png/
[Ostatnio edytowany przez Osiołek, 2009-12-25 09:50]
2009-12-25 09:49
sudione
Witam po raz kolejny!:)
Mam kolejny pomysł związany z ustawianiem opisu:w00t::
- fajnie by było gdyby ostatni opis był już wpisany w belkę tak, aby kliknąć tylko OK, a nie rozwijać kolejny raz listę
- zamiast rozwijać listę można by było pomagać sobie kółkiem myszy (ostatnie opisy zmieniałyby się wraz z kręceniem kółka)(takie rozwiązanie jest zastosowane w Windows'ie "Start">"Uruchom..." -> kręcąc kółkiem myszki zmieniają nam się ostatnio wpisywane komendy)
POZDRAWIAM SERDECZNIE i życzę WESOŁYCH ŚWIĄT autorowi jak i wszystkim fanom oraz użytkownikom!!!:)
[Ostatnio edytowany przez sudione, 2009-12-26 12:22]
2009-12-26 01:38
krystiankkk
iconother:
Domyślam się, że wprowadzane zmiany są w wersji testowej? Mam jeszcze takie pytanie, można w jakikolwiek sposób wspomóc rozwój komunikatora nie będąc programistą? Jest to interesujący projekt i myślę że znaleźliby się ludzie chcący go rozwijać. Chyba że jest to projekt jednoosobowy i pomoc nie jest mile widziana ;)Bo co jak co, ale lekki dostosowany do polskich warunków komunikator by się bardzo przydał, jest to raczej nisza jeżeli chodzi o polski internet ;)

Zmiany wprowadzam tylko w wersji testowej. Wcześniejsze wersje nie są z zasady dotykane.
Program można wspomóc np. przez promocję, tłumaczenie nie inny język, poprawę logo programu.

iconsudione:
Mam kolejny pomysł związany z ustawianiem opisu:w00t::
- zamiast rozwijać listę można by było pomagać sobie kółkiem myszy (ostatnie opisy zmieniałyby się wraz z kręceniem kółka)(takie rozwiązanie jest zastosowane w Windows'ie "Start">"Uruchom..." -> kręcąc kółkiem myszki zmieniają nam się ostatnio wpisywane komendy)

Już chciałem dodać przewijanie rolką ale opis jest w kontrolce wielolinijkowej więc rolka powinna raczej przewijać tekst, który się w niej znajduje.

iconOsiołek:
0.3.9.345 -> Błędów w wyglądzie ciąg dalszy. To co poprzednio + nieaktywny przycisk zmiany hasła i pozjadane litery -> http://img195.imageshack.us/i/85615455.png/

Niestety przy włączonych stylach XP w Windows pojawia się taki błąd. Na razie nie udało mi się znaleźć przyczyny i rozwiązać tego problemu.
[Ostatnio edytowany przez krystiankkk, 2010-01-03 23:00]
2010-01-03 22:58
sudione
iconkrystiankkk:
Już chciałem dodać przewijanie rolką ale opis jest w kontrolce wielolinijkowej więc rolka powinna raczej przewijać tekst, który się w niej znajduje.

To mam w takim układzie inny pomysł:w00t::
- gdy włączamy komunikator i chcemy ustawić opis całe okienko "Opis statusu" jest puste. Proponowałbym żeby wyświetlał się ostatni opis i w belce do zmiany opisu opis był zaznaczony na niebiesko. Tutaj przykład -> http://img526.imageshack.us/img526/2010/gglite.png
- żeby błyskawicznie zmienić opis można wprowadzić dwu-klik w "słoneczko", które jest w tray'u. Otwierałoby się nam automatycznie okienko "Opis statusu" z podświetlonym opisem tak jak to opisałem wyżej
P.S. Byłaby to fantastyczna opcja dla osób, które chcą błyskawicznie ustawić opis + nie wyłączają ikonek protokołów z tray'a.
POZDRAWIAM SERDECZNIE
2010-01-04 21:35
calzone
Mam następujący problem: mimo ustawienia dźwięku sygnalizującego nadejście wiadomości - pierwsza wiadomość w rozmowie nie wywołuje dźwięku - pokazuje się okienko ale bezgłośnie. Dopiero następne wiadomości są sygnalizowane dźwiękiem o ile okienko zostało zminimalizowane.

Czy brak dźwięku sygnalizującego pierwszą wiadomość to tylko problem u mnie?
2010-01-12 11:42